Har ni sett programmet på torsdagskvällar kl.20? Det som spelas in på ett äldreboende i Lycksele, där man har som mål att göra just det boendet till Sveriges bästa äldreboende?
Jag har suttit klistrad vid alla tre program hittills. Det är ett intressant ämne och något som ligger oss dietister varmt om hjärtat. Jag har, liksom många andra dietister runtom i Sverige, tidigare jobbat för projektpengar inom äldreomsorgen i kommunen. Svenska staten har under flera års tid satt till extra pengar för att förbättra hälsan hos de svårt sjuka äldre som bor på särskilt boende.
Just här i Lycksele har vår kollega Maine Karlsson varit involverad. Se en intervju med henne här (5-7 minuter in i sändningen):
http://www.svtplay.se/video/1443210/5-9-19-15
Så, vad tycker ni om programmet? Tror ni att det går att göra boendet till Sveriges bästa?
Jag tycker att det är jättekul att man valt att göra det här programmet och därigenom uppmärksamma hur det faktiskt är på många äldreboenden. Att ta med experterna och kända namn höjer också status på ämnet och på programmet.
När det gäller måltider spridda över dygnet tror jag att det finns mycket som går att göra med befintliga medel. Det kräver till exempel inte så mycket att gå in med ett mjölkglas och en skorpa till en person som vaknar till kl.06 på morgonen, så att man kan bryta nattfastan för denne då istället för att den ska vänta tills efter alla gjort sina morgonbestyr och frukosten serveras ca 08-09.
Berikad mat, näringsdrycker och andra sätt att stärka upp det som äts tror jag också skulle gå mycket bra att ordna.
Där jag vacklar kring min tro är när det gäller den lagade maten vid lunch och middag. Där sparar man tid och pengar på att centralisera, förpacka och transportera. Fler och fler små kök plockas bort på grund av att det inte är lönsamt.
Jag som dietist skulle älska om varenda boende lagade sin egen mat. Det skulle göra mycket för smaker, dofter, konsistenser på maten, känsla av sammanhang - när de äldre t.o.m kan se maten lagas och sedan serveras. Man skulle då också mycket lättare kunna justera det man serverar från stund till stund i och med att man då skulle ha sina egna kylvaror och egna spisar med alla möjligheter det medför.
Men det här tror jag inte går att ordna med befintliga medel.
Den mat som Leif Mannerström lagade i förra programmet blev säkert jättegod, och han gjorde det utan att överskrida 15 kronor per portion för själva livsmedlen. Men han använde sin egen tid och en till kocks tid till att en förmiddag laga mat åt 15-30 personer, så personalkostnaden tror jag definitivt överskred budget. Detta diskuterades dock inte i programmet.
Det går att göra stora förändringar med små medel, så det ska bli kul att se utvecklingen i programmet!
Men jag skulle önska att äldreomsorgen också fick mer pengar så att de kunde satsa på fler personal i både vården och i köken. Kanske kan vi i framtiden få de där små köken på varje boende igen? Eller är den tiden för alltid förbi?