Här kommer ett recept på en god müsli (eller granola) som kanske kan göra det en liten smula enklare att ta sig upp på morgonen. Den är jätteenkel att göra, men det känns alltid extra lyxigt att äta müsli som man har gjort själv.
Annas morgonmüsli ca 15 portioner
- 2 msk rapsolja
- 2 msk vatten
- 1-2 msk honung
- 1 krm salt
- (1 msk kanel)
- 2 dl havrekli
- 4 dl havregryn
- ½ dl pumpakärnor
- ½ dl melonkärnor
- ½ dl solrosfrön
- 1 dl grovhackade nötter eller mandlar
- 1 dl torkad frukt eller bär (russin, torkade aprikoser, gojibär,
blåbär, äpplen)
Blanda vatten, olja, honung, salt och ev. kanel i en skål. Tillsätt havrekli och havregyn och blanda ordentligt.
Grovhacka nötter/mandlar och tillsätt dem, pumpakärnorna, solrosfröna och melonkärnorna till blandningen och rör om.
Bred ut blandningen på en bakplåtspapperklädd plåt eller ugnspanna och rosta mitt i ugnen på 175 graders värme i 15-20 minuter. Rör om blandningen ofta - minst var femte minut. Det gäller att ha koll så det inte bränns vid.
Ta ut ur ugnen och låt blandningen svalna och stelna på plåten.
Blanda i den torkade frukten eller bären och häll upp müslin i en stor, fin glasburk.
Du kommer att längta efter att kliva upp på morgonen och äta frukost, jag lovar!
Exempel på bra frukost för medelenergiförbrukaren: 1 skål yoghurt naturell med 3/4 dl müsli, en skiva nyckelhålsmärkt rågbröd med bordsmargarin och skinka, ett kokt ägg samt en frukt.
Comments