Jag är så trött på uttrycket "det ger ingenting" när man pratar om livsstilsförändring. I vårt snabba samhälle sprids attityden att det inte räcker att börja med en liten, första förändring. I stället ska kroppen kickstartas igång till en bättre hälsa.
Ju extremare metoder - desto snabbare resultat. För snabba resultat vill vi ju ha, eller? Om man inte ser omedelbart resultat är det bara att byta metod eller så kan man lägga ner hela projektet och känna sig misslyckad.
Idag läggs så mycket värdering i mat och träning att många känner att det är inte ens lönt att försöka. Det är alldeles för svårt. Andra dukar nästan under i sin strävan att vara dugliga och äta "rätt" och träna tillräckligt mycket. Det kan ju alltid bli lite bättre.
Ett begrepp som har börjat användas mer och mer är "Hälsorealism". Jag gillar det begreppet. Hälsorealism är motsatsen till hälsofascism och hälsofanatism. Man tittar till exempel mindre på det ideala sättet att äta och träna för att leva ett kärnfriskt liv så länge som möjligt och mer på hur man med små, möjliga åtgärder kan hjälpa människor att må bättre och förebygga ohälsa.
- Det finns inte ett enda rätt sätt att äta. Vi har grundläggande behov när det gäller mat och näring. Hur just dina matvanor ska se ut beror på vem du är, hur ditt liv ser ut, vad du tycker om för mat och vad du har för mål.
- Alla behöver röra på sig, men på vilket sätt och hur mycket är högst individuellt. Prova på olika sätt att röra på dig utifrån vad din kropp klarar av. Lyssna på din egen kropp.
- En liten daglig förändring gör väldigt, väldigt mycket. Varje resa börjar med ett första steg. Allt du gör ger något. Varje liten grej du kan göra för din hälsa för dig en liten bit närmare ditt mål. Du får känna att du har kontrollen. Du kan förändra.
Comments