Man kan spara in både pengar och överflödskilon genom att ta med sig matlåda till jobbet i stället för att äta på en lunchrestaurang varje dag.
Självklart kan man äta bra och hälsosamt även om man äter på en lunchrestaurang bara man gör smarta val och äter lagom mycket. Men det är lätt hänt att man lassar på lite för mycket från lunchbuffén när man står där och är vrålhungrig klockan kvart över tolv eller att den färdiga portionen inte är anpassad efter ens egna behov..... om man inte är brevbärare eller idrottar en massa.
Har man då svårt att känna mättnad eller stoppa sig när man är lagom mätt kan det väldigt lätt bli mer än vad man behöver. (Även om jag tror att det är ett större problem att många kvinnor äter alldeles för lite till lunch och kompenserar med att äta sötsaker på kvällen, men det är en helt annan story)
Det ultimata är förstås att ta med gårdagens middagsrester till lunch, men det är ju tyvärr inte alltid det funkar. Ett tips är att laga en ordentlig laddning nästa gång du lagar soppa till middag. Frys in i lämpliga portioner, så är det bara att plocka ur frysen på morgonen när du ska iväg till jobbet.
Kombinera soppan med bröd och pålägg och eventuellt aioli, crème fraiche eller en örtcrème för en fullvärdig måltid.
Här kommer ett recept på en linssoppa med curry:
- 5-6 potatisar
- 2 morötter
- 1 purjolök
- 3 klyftor vitlök
- ½-1 msk curry
- 2 msk olja eller flytande margarin
- 12 dl vatten
- 500 g finkrossade tomater
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 2 dl gula linser
- ev. salt och peppar
- Skala och skär potatisen i tärningar. Skala och skär morötterna i smala slantar. Skölj purjolöken och skär den i strimlor. Skala och finhacka vitlöken.
- Fräs lök och curry i matfettet i en stor kastrull.
- Tillsätt potatis, morötter, vatten, krossad tomat och buljongtärningar. Koka upp och låt puttra i 5-10 minuter.
- Tillsätt linserna och koka ytterligare 10 minuter.
- Smaka av med salt och peppar
Servera med crème fraiche och ett gott bröd med pålägg.