Jag har förmånen att ha ett gammalt äppelträd på min lilla, lilla tomt. Det tar upp i stort sett hela framsidan. Varje höst får vi mer äpplen än vi hinner äta upp själva. Tyvärr är jag inte så bra på att ta tillvara äpplena som jag skulle kunna vara.
Äpplen är en fantastisk frukt som kan användas till mycket inom området mat och dryck. De kan användas i grytor, sallader, bröd, gröt, flingblandning, måltidsdryck, äppelmos, chutney och mycket, mycket mer.
Äpplen är rika på antioxidanter och innehåller dessutom gelbildande fibrer som bidrar till ett jämnare blodsocker och bra blodfetter. Däremot innehåller de lite energi.
Jag brukar skära äpplena i tunna skivor, strö på kanel och torka i ca 75 graders ugnsvärme med luckan lätt på glänt. Man kan köra 2-3 plåtar och skifta plats på dem i ugnen. Ett par timmar brukar jag låta dem stå och torka i ugnsvärme på kvällen och sedan stänger jag bara av ugnen och låter det stå till morgonen efter då jag häller upp dem i en glasburk.
De torkade äpplena är goda som snacks eller så kan man ha dem i morgonmüslin. Om man vill ha kvar skalet eller inte väljer man själv.
Comments