Att äta vegetarisk är enligt den senaste rapporten mer klimatsmart än att äta närodlat. Personligen väljer jag gärna närodlat för att hålla Västerbotten levande, men jag tycker det är smart att äta mycket grönsaker också. Det är hållbart även ur näringssynpunkt.
Läs gärna mer här:
http://www.vk.se/851248/liten-klimateffekt-av-narodlad-mat-5
http://www.dn.se/ekonomi/liten-klimateffekt-av-narodlad-mat
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/notkottet-ar-den-storsta-miljoboven_8140908.svd
Här kommer ett recept på potatissoppa. Otroligt billigt och lättlagat och dessutom vegetariskt.
Potatissoppa, 4 portioner
- 7-8 potatisar
- 1 msk olja
- 3 vitlöksklyftor
- 1-2 msk curry
- 1 liter vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 2 dl matlagningsgrädde eller soja- eller havregrädde
- Skala och skiva potatisen.
- Hetta upp oljan i en stor kastrull.
- Pressa i vitlöken och fräs vitlök, curry och potatis.
- Smula i buljongtärningarna och häll på vattnet.
- Koka upp och låt koka i ungefär tio minuter till dess att potatisen är mjuk.
- Mixa soppan med en mixerstav eller i en matberedare.
- Tillsätt matlagningsgrädde, rör om.
Servera med ett gott bröd med bordsmargarin och pålägg, till exempel varma smörgåsar.
Om du vill frysa in soppan i portionsförpackningar, så gör det innan du tillsätter grädde. Särskilt de mjölkfria varianterna har en tendens att skära sig annars.
Comments