Här kommer ett recept från min kollega Anica Nordin som är en av landstingets tre primärvårdsdietister i Umeå med omnejd.
Perfekt helgrecept!
Pajbotten:
- 50 g smör eller margarin
- ½ dl keso
- 1½ dl grovt rågmjöl
- ½ dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
Fyllning:
- 2 dl gräddfil
- 2 dl keso
- 4 msk hackad gräslök / 2-3 msk hackad purjolök
- 2 msk hackad dill
- 100g rökt lax i skivor( man kan ta mer om man vill )
- 1-2 avokado i klyftor
- citronsaft
Garnering:
- 2 msk svart kaviar
- citronskivor
Beredning:
* Pajbotten: mosa keso och matfett . Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret. Tryck ut degen i en smord form med löstagbar kant. Mjöla händerna så går det lätt. Platta ut degen så att den täcker botten och 3-4 cm upp på kanten. Nagga med en gaffel. Grädda pajskalet i 200´i ugnens mittersta del ca 15 min. tills pajskalet verkar torrt och sprött. Låt svalna.
* Mosa keso och tillsätt gräddfil och kryddgrönt. Pressa citronsaft över avokadobitarna så att de inte mörknar. Skär laxen i skivor.
* Placera pajskalet på ett uppläggningsfat. Häll fyllningen i pajskalet. Vrid laxskivorna och lägg ut som solstrålar. Lägg avokadoklyftorna mellan laxskivorna. Garnera med svart kaviar i mitten. Citronskivor är också trevligt att garnera med.
* Servera med grönsaker, till exempel en sallad med babyspenat, paprika, tomat och kidneybönor.
Pajen kan serveras både som förrätt och huvudrätt. Pajskalet kan göras i förväg
och kylas eller frysas. Fyllningen gör du på 15 minuter snabbt och lätt!
Comments