Denna vecka finns det en trevlig text om kikärter på hälsa2020.se och då kan jag inte låta bli att ge er ett grundrecept på hummus.
Hummus är gott som pålägg på bröd och som tillbehör till maten.
Du behöver:
- 1 stor burk kikärter, ca 410 g
- 1-1½ msk olivolja
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 krm salt
Använd ett durkslag och häll av spadet från kikärterna. Skölj dem med kallt vatten. Mixa alla ingredienserna i en matberedare eller med en mixerstav. Om du vill kan du tillsätta en matsked citronsaft, men jag tycker det är godare utan. En del gillar att ha tahini, sesampasta, i sin hummus, men det är inte nödvändigt. Tahini har en ganska speciell smak.
Variera gärna med någon eller några av nedanstående kryddor:
- Persilja, ca ½ dl hackad, färsk eller fryst.
- Spiskummin, ½-1 tsk mald.
- Basilika, 1-2 msk hackad, färsk eller fryst.
- Timjan, 1 msk, färsk eller fryst.
Läs mer om kikärter: http://hälsa2020.se/default.aspx?id=4251
Comments