Bra mat

« Pasta i stora lass | Startsida | Gryta på sej »

11 april 2011

Currysoppa med äpple

DSC_0059Soppa till middag ger tillfälle för lite lugn och ro.

DSC_0053


Starka smaker i den här soppan med lite syra från äpplet. Supergod middag på kvällskvisten då det är dags för en stunds lugn och ro. För mig är det avkoppling att stå i köket. Få arbeta med händerna, göra något med alla sinnen och vara lite kreativ. Att sen få sätta sig ner vid matbordet och njuta av det man tillagat är något jag har kommit att börja uppskatta på senare tid.

Jag vet inte om ni känner igen er men jag tror man vara lite väl snabb att avsluta en måltid ibland. Ner med krubbet och sedan vidare med alla måsten. Knappt tugga, helst inte smaka och verkligen inte njuta. Det är ju inte lätt att ta sig tid och framförallt komma ihåg hur viktigt det är att stanna upp och vara närvarande. Men varför inte starta vid en måltid? Koncentrera sig på matens konsistenser, smaker, temperaturer, utseende och, som jag alltid trycker på, sällskapet!

Currysoppa med äpple, 4 port

1 gul lök

1 dm purjolök

1 stor morot eller 2 små (prova gärna en gul eller röd morot)

1 äpple

2 dl mathavre

rapsolja

2 tsk curry

1 tsk spiskummin

1/2 tsk gurkmeja

7 dl vatten

1 msk grönsaksfond

salt och peppar

ca 2 msk äppelcidervinäger

1 burk kikärter (ca 3 dl)

1 dl lätt havrebas eller matlagningsgrädde

1. Hacka lök, morot och äpple fint. Fräs i rapsolja tillsammans med mathavre och kryddorna.

2. Häll på vattnet och grönsaksfond. Låt koka i ca 15 min.

3. Tillsätt avrunna kikärtor och havrebas. Smaka av med äppelcidervinäger, salt och peppar.

4. Servera med lätt creme fraiche eller turkisk yoghurt och persilja.

 

 

Kommentarer

Du kan inte längre kommentera den här sidan