Dietistbloggen

25 oktober 2016

UN Decade of Action on Nutrition

Idag är det internationella FN-dagen. Visste du att FN har beslutat agera för förbättrad nutrition och har utropat 2016 till 2025 till "decade of action on nutrition"?

Så här står det på FNs hemsida för FAO, food and agriculture:

"Today, nearly 800 million people remain chronically undernourished and over two billion people suffer from micronutrient deficiencies. Meanwhile some 159 million children under 5 years of age are stunted - meaning they are too short for their age. Approximately 50 million children in the same age bracket are wasted - meaning they have low weight for their height. Another 1.9 billion people are overweight -- 600 million of these are obese. And prevalence of people who are overweight or obese is increasing in nearly all countries."

Läs mer här

20 oktober 2016

Bovetegröt - glutenfri

Bovete är en ört som är naturligt fri från gluten. Den är rik på mineraler, bland annat magnesium

 

Du behöver för en portion:

 • 1 dl boveteflingor
 • ½ msk hela linfrön
 • 1 msk  solrosfrön
 • ½ krm salt
 • 1 krm kanel
 • 2½ dl vatten

Gör så här:

 1. Blanda alla ingredienser i en kastrull.
 2. Koka upp och låt koka fem minuter
 3. Servera med sylt, bär eller skivad frukt samt mjölk eller sojamjölk

Porridge_318-119563

 

18 oktober 2016

Hur undviker man ohälsosamma trenddieter.

Hur  ska man göra för att genomskåda dieter som är orealistiska eller ohälsosamma i dagens mediautbud?

Ja, generellt kan man ju säga att allt som verkar för bra för att vara sant är oftast det!

Men enligt ADA, American Dietetic Association är nedanstående tecken på att en diet inte är hälsosam eller realistisk:

 • Snabb viktminskning - Dieter som utlovar en snabbare viktminskning än ett halvt kilo i veckan är antingen inte hälsosamma eller/och så funkar de inte på längre sikt.
 • Dieter som förespråkar obegränsade mängder av vissa livsmedel, men som strikt begränsar ditt livsmedelsval. Du kommer att bli less på att alltid äta kålsoppa även om du får äta hur mycket du vill. Att utesluta hela livsmedelsgrupper gör att du går miste om viktiga näringsämnen.
 • Dieter som förespråkar eller förbjuder olika kombinationer av livsmedel.
 • Rigida dietlistor eller matsedlar. Fråga dig själv om du kan tänka dig att äta på det sättet resten av livet? Om svaret är nej, hoppa inte på dieten.
 • Dieter som sägs kunna ge viktminskning utan att du motionerar. För en bättre hälsa behöver du träna in regelbundna motionsvanor, på det sätt som passar dig. Att vara helt stilla är inte bra för någon och all hälsosam viktminskning inbegriper fysisk aktivitet i någon form.

Här kan du läsa artikeln i sin helhet

 

Female-feet-standing-on-a-weight-scale_23-2147505259

 

 

 

14 oktober 2016

I VK om bär- med Elin från dietistbloggen

I dagens VK helg går att läsa om superbären som finns runt knuten. Vår kompis och medbloggerska Elin Öhgren, Dietistkonsult Norr, är med på ett hörn.

I VK om bär- med Elin från dietistbloggen

I VK om bär- med Elin från dietistbloggen

I VK om bär- med Elin från dietistbloggen

Läs gärna om chia och linfrö på dietistbloggen

10 oktober 2016

Gör din egen grötblandning!

Det finns numera ett stort utbud av olika grötblandningar på affären. Det är ju praktiskt, och lite roligare än plain havregrynsgröt. Men rätt dyrt!

Här är ett recept på en grötblandning som du kan blanda till själv, det blir mycket billigare i längden. På morgonen tar du bara en deciliter av blandningen till två deciliter vatten och ett halvt kryddmått salt. Ge ett uppkok och koka på svag värme ca fyra minuter. Servera med mjölk eller vegetabilisk dryck som soja- eller havredryck och kanske lite färsk skivad frukt eller mandelsmör som topping.

Du behöver:

 • 1 liter havregryn
 • 3 dl havrekli
 • 6 dl rågflingor
 • 1 dl linfrö
 • 2 dl sesamfrö
 • 1 dl solrosfrö
 • 4 dl torkade bär till exempel russin, tranbär, blåbär eller lingon

Blanda i en bunke och häll över i en stor, fin burk.

Grynblandningen innehåller gluten.

07 oktober 2016

Helheten gör det hälsosamt!

Vi dietister pratar ofta om en hälsosam helhet. Att bra matvanor inte handlar om att leva asketiskt utan att det handlar om bra vardagsrutiner och lagom med ätbara guldkanter i tillvaron. Ingenting är förbjudet, men det finns livmedel som man bara kan äta lite av ibland och livsmedel som är bra att ha som bas i sin mathållning och äta av varje dag.

Vilka livsmedel kan till exempel ingå i en bra vardagskost?

 • Grönsaker och rotsaker - Ät åtminstone en knytnävsstor portion både till lunch och middag. Om du får in dem även i frukost och mellis - good for you!
 • Frukt och bär - Tre portioner per dag, gärna i samband med frukost och mellanmål
 • Fullkornsspannmål - en bra och billig bas i vår kosthållning
 • Potatis - går i och för sig in bland rotsaker, men jag vill slå ett extra slag för potatisen, den är lokalodlad och går ju att använda till så himla mycket. Men i form av chips och pommes frites är det förstås inte ett vardagslivsmedel, det säger sig självt. Potatis är ett poröst livsmedel som suger åt sig fett när det friteras eller steks, så det gäller att vara lite fettsmart här.
 • Baljväxter. Ja, ärter, bönor och linser kan ju också sorteras in i grönsaker, men baljväxter är ju ett fantastiskt bra "alternativ till kött" också. De innehåller bra med mineraler, protein och kostfibrer. Även baljväxter har en massa användningsområden. Själv gillar jag att mixa baljväxter med olja och kryddor och ha som pålägg på mackan.
 • Mjölkprodukter eller vegetabiliska ersättningsalternativ gjorda på soja eller havre. Välj D-vitaminberikade drycker. Ungefär 6-8 dl per dag är en lagom mängd.
 • Nötter, frön och mandlar. Härifrån får du bland annat bra fetter, mineraler och fibrer. Men av dessa ska du äta relativt små mängder; en eller ett par nävar om dagen. Den här livsmedelsgruppen är energität, så om du kämpar med att gå upp i vikt kan du brassa på med nötter, frön och mandlar.
 • Oljor och vegetabiliska fetter, till smörgås, till matlagning och som dressing. Hur mycket du ska äta av dessa beror förstås på ditt energibehov, men om jag ska ge ett ungefärligt mått: ett par matskedar om dagen.
 • Fisk, gärna fet. Feta fiskar innehåller D-vitamin, superfettsyrorna EPA och DHA och bra protein. Men tyvärr innehåller vissa fiskar höga halter av miljögift. Läs mer om vad som gäller här
 • Fågel, exempelvis kyckling ger fullvärdigt protein, zink och järn.
 • Ägg. Ägg innehåller fullvärdigt protein, har en bra fettkvalitet och innehåller en massa viktiga näringsämnen, bland annat vitamin D, järn, zink och B12. Av just B12 ger äggen halva dagsbehovet! Inte så viktigt för en blandkostare, men värdefullt för vegetarianer.

 

Köttet då? Ja, rent kött är näringstätt, framför allt bidrar kött med viktigt, lättupptagligt järn. Det ger också en bra mättnad. Men forskning visar att risken för sjukdom, som exempelvis cancer i tjocktarm och ändtarm, ökar med ett högt intag av kött. Så kött behöver vi omvärdera och se lite mer som en guldkant. Rekommendationerna säger att vi ska begränsa rött kött och charkprodukter till max 500 gram i veckan. Läs mer om det här. Om vi räknar en portion kött som 125 gram blir det fyra portioner kött i veckan. Ett tips är ju också att "dryga ut" kött med grönsaker. Till exempel form av färssåser, grytor och gratänger som innehåller mycket grönsaker och rotsaker. Då kan man äta kött oftare.

Utrymmesmaten då, eller guldkanten, eller vad vi nu ska kalla den? Ja, sån mat som innehåller mycket energi, men lite näring behöver vi begränsa. Kex, söta drycker, alkohol, bullar, kakor, glass, tårta, bakelser, godis, choklad, friterad mat, feta dessertostar, chips, ostbågar och liknande ska helst inte utgöra mer än 10% av vårt energiintag. Eftersom de här livsmedlen är energitäta behövs det inte alls särskilt stora mängder för att det ska överskrida detta.

Men, att njuta är bra för hälsan. Om du har bra och regelbundna matvanor i grunden är det enklare att låta bli att överäta av utrymmesmaten.

 

 

Gamla matcirkeln kan vara till hjälp, men jag skulle vilja uppdatera den något. Den känns omodern. (Eller vad säger ni kolleger?)

Matcirkel

Bild från livsmedelsverket.se.

 

05 oktober 2016

Mandelsmör

Mandelsmör kan du använda som pålägg eller varför inte som topping på gröten i stället för sylt?

Du behöver:

 • 200 g skållad sötmandel
 • 3 msk rapsolja
 • 1 krm salt

Blanda och mixa till krämig konsistens.

04 oktober 2016

Kan man bli smart av mat?

Kolla in det här klippet från TV4 där dietist Sofia Antonsson berättar hur man kan öka hjärnskärpan med hjälp av sina matvanor

 

 

 

 

 

03 oktober 2016

Mellanmål och frukost i förskolan

Apropå Karins tidigare inlägg:

Så här står det i  livsmedelsverkets råd om måltider i förskolan;

"För små barn är mellanmålen viktigare än för vuxna, och bidrar med större andel av barnets totala närings- och energiintag. Därför behöver även mellanmålen vara näringsrika, både när de serveras på förskolan eller vid utflykter. Frukosten kan vara något större än mellanmålen. För att frukost och mellanmål ska ge tillräckligt med näring kan de gärna planeras utifrån tre byggstenar:

• Frukt och grönsaker.

• Mjölkprodukt (alternativt berikade livsmedel från växtriket, exempelvis havredryck).

• Bröd med pålägg och/eller flingor eller müsli.

Mellanmål och frukost bör inte inkludera söta och näringsfattiga livsmedel, som exempelvis sötad yoghurt, fruktkräm, nyponsoppa, saft, glass eller bakverk. De ger energi men för mycket socker och för lite näring."

För ett barn i förskoleåldern rekommenderas max 5% av energiintaget komma från socker. Även barn har förstås olika energibehov, men lite grovt kan man säga att det motsvarar en matsked socker per dag. Kolla gärna in nedanstående tabell om du undrar hur mycket det motsvarar. Observera att jag bara har tittat på sockerarten sackaros.

 

Sylt, blåbärssylt

1 deciliter

Marmelad, apelsin

4 matskedar

Saftsoppa

1 ½ deciliter

Fruktkräm, saftkräm

1 deciliter

Nyponsoppa

1½ deciliter

Läsk

2 deciliter

Saft

4 deciliter

O’boy-pulver

3 matskedar

Glass, gräddglass

3 deciliter

   

Kolla in råden om mat i förskolan här

 

 

27 september 2016

Mini gnocchi - glutenfri nyhet!

Efter sommaruppehållet var det dags för en ny arbetsplats kombinerat med mitt jobb på cancercentrum, och det blev inget mindre än som dietist på barnkliniken. Vilket såklart känns kul och spännande! I Sverige. I Sverige är ungefär 3% av barnen i skolåldern allergiska mot gluten, såkallad celiaki/glutenintolerans. Och några av alla dessa barn kommer jag träffa under hösten. För att kunna ge en så bra kostbehandling som möjligt är det viktigt att själv prova sig fram när det gäller glutenfri bakning och glutenfria produkter. Så i lördags provade jag en nyhet från den glutenfria hyllan som blev en riktig hit!


14488912_1223772034311035_1586255057_o


Gnocchi är en form av pasta med potatis i, denna variant var i miniformat och tillverkas på potatis och naturligt glutenfria mjöler såsom majs- och rismjöl samt majs- och potatisstärkelse. Jag stekte squash och purjolök i olivolja tillsammans med lite vitlök. Sedan stekte jag den kokta gnocchin så den fick lite krispig yta. Tillsammans med detta blandade jag i smulad fetaost, rostade solroskärnor, hackade soltorkade tomater, blandade provencalska örtkryddor (fryst färdig blandning finns) och lite citronsaft. Riktigt gott och fräscht, och kommer garanterat gå hem hos de mindre barnen, men kanske med lite annan smaksättning... :)


14467037_1223772007644371_1278683975_o

Sök

Om Dietistbloggen

Dietistbloggen
Vi som skriver på Dietistbloggen heter Anna, Johannes, Karin, Agneta och Elin. Alla är vi legitimerade dietister som bor och arbetar i Västerbotten. Vi har inte bara god och säker kunskap om mat och hälsa! Tillsammans har vi dessutom kunskap och erfarenhet inom de flesta områden för kost- och nutritionsbehandling. Även om alla människor i grunden är väldigt lika finns många olika sätt att skapa bra matvanor. Det inte finns ett enda rätt sätt att äta som passar alla. Vi tror inte på pekpinnar och förbud. I stället vill vi vi ge dig kunskap och inspiration att själv hitta det sätt som funkar för just dig så du får må så bra som möjligt! Varmt välkommen att läsa, dela och kommentera våra inlägg!