Dietistbloggen

26 juli 2016

Chiapudding med lime och kokos

Bra frukosttillbehör som kan förberedas kvällen innan. Eller ett fräscht mellis.

Du behöver för fyra portioner:

Till puddingen

  • 4 dl kokosmjölk
  • 6  matskedar chiafrön
  • skalet från en limefrukt
  • 1 knivsudd vaniljpulver

Till toppingen:

  • ½ dl tärnad mango (att tina frusen, tärnad mango är enklast)
  • 1 apelsin
  • 1 banan
  • 1 litet päron
  • ca 2 msk kokos
  • (några blad citronmeliss)
  • saften från ½ limefrukt
  • 1 msk honung

Gör så här:

Puddingen:

  1. Blanda kokosmjölk, chiafrön och vaniljpulver i en skål.
  2. Riv skalet från limen fint och tillsätt i blandningen.
  3. Täck skålen med ett lock eller plastfilm och ställ in i kylskåp över natten eller minst en timme.

Fruktsallad till toppingen:

  1. Pressa ut limejuicen i en skål och blanda i honungen.
  2. Filea apelsinen och skär i små bitar.
  3. Skala och dela bananen i slantar eller små bitar.
  4. Skala päronet och skär i tärningar.
  5. Skala och dela mangon om du använder färsk mango.
  6. Häll ner all frukt i skålen med lime/honung och blanda runt.

Vid servering:

  1. Fördela chiapuddingen i fyra glas eller burkar.
  2. Skeda upp fruktsalladen ovanpå puddingen.
  3. Toppa med kokos och eventuellt lite citronmeliss.

 

Chiapudding med lime och kokos

Obs! Chiafrön är inte något superlivsmedel, men det innehåller gelbildande kostfibrer som kan stabilisera blodsocker och verka för bättre blodfetter. Ett bra livsmedel som del av en i övrigt allsidig kosthållning.

12 juli 2016

Ät mer cis-fett!

De flesta svenskar äter alldeles tillräckligt med fett, men har inte riktigt koll på vilket slags fett de ska välja. Eller så struntar man kanske i det, vad vet jag?

Allt fett består av kol och väte i olika långa kedjor. Det mättade fettet är rikt på väte och strukturen på kedjorna blir rakt och stelt. Det innebär att fettet blir fast i rumstemperatur. Tänk på smör.

Det mättade fettet behöver inte svenskarna definitivt inte öka.  Eftersom det ses som naturligt, bra och livsbejakande brassar de flesta på ordentligt med mättat fett. Det mättade, hårda fettet får vi i oss till exempel via feta charkprodukter, ostar, feta mejeriprodukter, bakverk, choklad, glass och liknande.

Omättat fett - eller cis-fett - har tappat en eller flera väteatomer och får därför dubbelbindningar i sina kolvätekedjor. Det innebär att kedjorna blir krökta. Den krökta formen på fettkedjorna gör fettet mjukt eller flytande i rumstemperatur. Tänk på oljor.

Många äter alldeles för lite av cis-fett. Forskningen är inte helt enig om huruvida det är skadligt att äta mycket mättat fett, en del av den forskning som är gjord talar för att det inte är farligt, så länge man är i energibalans. Men det finns ingen forskning som visar att det är skadligt att äta rikligt med cis-fett, så länge man inte brassar på med så mycket att man hamnar i energiöverskott och utvecklar övervikt eller fetma. 

Allt fett är ju nämligen energitätt. Fett innehåller ungefär dubbelt så mycket energi per gram som kolhydrater och proteiner.

Cis-fett är alltså ett livsviktigt näringsämne och det är väldigt viktigt att få i sig cis-fett i tillräcklig mängd för att må bra! Framför allt är det viktigt för hjärnan! Så om du vill må bra psykiskt och ge dig själv bra förutsättningar att hålla dig skärpt och ha ett bra minne, då ska du satsa på att välja cis-fett i så hög utsträckning som möjligt.

Cis-fett hittar du i nötter, mandlar, frön, bordsmargarin, vegetabiliska oljor, avokado och fet fisk.

Ät fet fisk ett par gånger i veckan, använd oljedressing till salladen, välj bröd och müsli med frön och nötter och ha i en halv avokado i din smoothie........ till exempel.

Här kan du läsa mer om fett.

  Fettskola

 

11 juli 2016

Gratisträning i vänortsparken!

Allt som är gratis är kul, tycker jag!

I sommar kör IksU, som vanligt, träningspass i Vänortsparken .

"På måndagar klockan 19:15 - 20:15 och torsdagar kl 19:00-20:00 under perioden 13 juni - 18 augusti kan du och dina nära och kära träna tillsammans med oss. På måndagar lägger vi fokus på fysträning, på torsdagar body and mind och dans. All träning sker utan utrustning. Ta med egen yogamatta eller filt till body and mind passen." Mer information om gruppträningsformerna hittar du här.

Ingen bokning krävs. Alla är välkomna! Vid regn ställs träningen in.

Måndag 11 juli - Power Yoga
Torsdag 14 juli - BODYBALANCE®

Måndag 18 juli - BODYCOMBAT®
Torsdag 21 juli - ZUMBA® 

Måndag 25 juli - Total training
Torsdag 28 juli - Yoga 

Måndag 1 augusti - Total training
Torsdag 4 augusti - SH´BAM®  

Måndag 8 augusti - Cardio training
Torsdag 11 augusti - Yoga

Måndag 15 augusti - Gympa
Torsdag 18 august - SomaMove®"

 

10 juli 2016

Dillpesto

Idag fick Italien möta Sverige och jag improviserade ihop en hemgjord dillpesto, supergott!

Mal ½ dl solrosfrön i en mixer. Pressa i saften från ½ citron och mixa tillsammans med 1 liten frp fryst dill, 1 liten vitlöksklyfta, ½ dl vatten, ½ dl rapsolja, lite riven lagrad ost (typ Västerbotten) och smaksätt med lite salt och peppar. Kanongott att blanda med nykokt pasta och servera till ljummen lax.

06 juli 2016

Semester!

Nu är det nedräkning, fredag är sista dagen! Ett sista besök återstår, sen skriva klart och ett par telefonsamtal, städa skrivbord och sortera papper - och skriva lista på det som måste tas om hand direkt efter ledigheten. Skönt att komma tillbaks till ordning och reda!

Men alla lediga dagar då, vad hitta på? Hur ska en känna sig riktigt ledig? Ligga i hängmattan, cykla genom Sverige eller bedriva hotell för gästande vänner? Läste i en tidning häromdan att bäst återhämtning får man när man gör något helt annat än man brukar. Alltså, är tempot vanligtvis fullt ös ska en ta det väldigt lugnt på ledigheten medan den som har inrutat och lugnt gärna kan göra spontangrejer eller äventyrliga saker på semestern.

Under min ledighet vill jag vandra och kanske sova i tält en natt eller två, med eller utan hund. Några böcker har jag som väntar och garn till ett par projekt är inköpt. I planen finns också att yoga lite varje dag, så kroppen och knoppen kommer ihåg hur man gör!!

Hittade en spännande bingo-bricka inför ledigheten, kolla här! Den ska jag försöka mig på!

Mopsar

De här två, de är mina läromästare i konsten att njuta av livet! Bilden togs för ett par år sedan av duktiga Amanda Abrahamsson vid Lyckebo, Tavelsjön, som en helg tillfälligt bytte namn till Jyckebo. Obelix till vänster och Milou till höger, rasen heter mops.

 

 

03 juli 2016

Kryddig saffransfisk

Livsmedelsverket rekommenderar att du ska äta fisk och skaldjur 2-3ggr/vecka och variera mellan magra och fetare fiskar. Ugnsstekt lax och kokt torsk i all ära, men visst är det kul att prova lite nya och spännande smaksättningar? Välj din favoritfisk och hacka ner lite grönsaker som finns över i kylen!

4 portioner

600g av valfri fisk (jag använde torsk)
1 gullök
1 vitlöksklyfta
Rapsolja
½g saffran (1 frp)
1 tsk torkad dragon
½-1 tsk paprikapulver
½-1 krm cayennepeppar
½ röd paprika
½ citron
1½ dl vatten
1 fiskbuljongtärning alt. 1½ msk fiskfond
2dl matlagningsgrädde alt. lätt creme fraiche
Ev. 1 tsk honung
Salt och peppar

1. Fördela fiskfiléerna jämnt i en ugnsfast form och strö över salt. Finhacka löken och paprikan, skiva vitlöken tunt.
2. Häll lite rapsolja i en kastrull och låt löken fräsa några minuter utan att få färg. Strö över kryddorna och fräs några sekunder. Strö över paprikan, pressa över citronsaft och häll i vatten och buljongtärning/fond och låt koka några minuter.
3. Häll till sist i grädden eller creme fraiche och låt koka upp (smaksätt ev. med lite honung om du använder den syrliga creme fraichen). Om du vill ha en tjockare sås kan den redas med maizena. Smaksätt med nymalen peppar. Häll såsen över fisken och tillaga i ugn, 200 grader i ca 20 minuter. Servera exempelvis med kokt potatis eller tagliatelle/spagetti, kokt broccoli och strö över lite strimlad salladslök.


DSC_0243

26 juni 2016

Korn - gammalt sädeslag, med hälsosamma egenskaper

Jag ramlade över en krönika i DN av Karin Bojs. Läs gärna den.

Korn har en stark tradition här i Västerbotten, bland annat har det använts i tunnbröd. Jag önskar verkligen att vi  kunde trendifiera kornet så det blir hippt. Det kan odlas lokalt och så har det goda hälsoeffekter.

Korn innehåller rikligt med mineraler och kostfibrer, bland annat gelbildande fibrer i form av betaglukaner. Betaglukaner, som också finns i havre och råg, har en positiv effekt på blodsocker och blodfetter.

Själv är jag starkt beroende av ett svindyrt surdegsknäcke gjort på korn. Om de tar bort det ur sortimentet på vår livsmedelsbutik kommer jag att agera kraftfullt. I need it!

22 juni 2016

Hälsosamma matvanor - En klassfråga!!!!

http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/mat-och-naring/socioekonomins-betydelse-for-matvanor-och-halsa-i-sverige/

Det är dyrare att äta hälsosam mat, i alla fall om en räknar på kostnad per kalori. Personligen tror jag att det går att äta rätt bra och relativt billigt om man har tid att lägga ner på planering och tillagning av mat.

På lång sikt kostar dåliga matvanor mer i form av ökade kostnader för sjukvård. Bra matvanor, i enlighet med Nordiska näringsrekommendationerna, förebygger ohälsa.

Så här står det på DRFs hemsida:

"Enligt Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder 2011, har cirka 20 % av befolkningen betydande ohälsosamma matvanor. Risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom kan minska med mellan 30-50 % och upp till en tredjedel av alla cancerfall skulle kunna förebyggas med bra matvanor, fysisk aktivitet och normalvikt.

Ohälsosamma matvanor är den levnadsvana som bidrar mest till sjukdomsbördan i Sverige." IHME

 Bild från DRF.nu. Klicka på bilden så får du upp en större variant.

Så hur ska vi komma tillrätta med problemet? Ska vi införa sockerskatt? Subventionering av grönsaker, frukt och bär? Mer information till utsatta grupper? Mer hemkunskap i skolan? Anlita artister och kändisar som promotar Ny nordisk kost så det blir trendigt och coolt och alla följer efter? Sätta varningstexter på chipspåsarna?

Vilken väg ska vi gå?

För något behöver vi göra! Sjukvården kommer inte att ha resurser för att ta hand om alla människor som blir sjuka av dåliga matvanor om det fortsätter så här.

Cykelhjälmskampanjer och stegräknartävlingar är säkert bra, men vi måste förbättra matvanorna - inte för de högutbildade och välbeställda som redan är medvetna eller övermedvetna om sin hälsa, utan för alla andra.

Några tips, någon?

 

 

16 juni 2016

Matsedelsplanering

I helgen hade vi en rejäl middagskonflikt! Det hade bubblat under ytan en längre tid och nu blev det till slut ett rejält vulkanutbrott!

I vår familj är samtliga personer blodsockerkänsliga och lite matelaka, så om middagen dröjer kan otrevliga saker hända. Men utbrott och sammandrabbningar kan vara väldigt bra om man ser till att gräla "schysst" och söker en lösning på själva problemet.

Just det här utbrottet handlade om vår arbetsfördelning när det gäller planering, inköp och lagning av mat och det resulterade i att vi fick kraft att göra en, alldeles nödvändig, förändring.

En sak vi vet brukar funka för att förenkla och få med fler i jobbet är när vi avsätter en stund på helgen för planering av veckans matsedel. Med alla recept och inspirationskällor som finns på nätet går det snabbt. Den här gången har jag använt mig av Pinterest för att samla recept och då är det enkelt att dra över dem i en anslagstavla med veckans måltider. Den anslagstavlan kan övriga i familjen ta del av också.

För att matsedelsplanering ska funka tror jag att det är viktigt att inte sätta ribban för högt och bara planera in nya maträtter och komplicerade recept. Matsedeln ska vara möjligt att följa även i en stressig vardag.

Med en matsedel är det enklare att planera inköp. Och om råvaror finns hemma och hela familjen vet vad som ska lagas är det enkelt att börja med maten när man kommer hem från jobb eller skola. Att börja fundera på vad man ska ha till middag när man är trött och hungrig är ingen hit.

Men om man inte är sugen på det som är på matsedeln då? Det kanske är soligt och varmt grillväder och på matsedeln står det soppa? Jamen, då är det väl helt okej att vara spontan?!

Hur tror jag att det kommer att gå med vår matsedelsplanering på sikt, då? Ja, jag tror att vi kör på matsedel en period och det funkar bra och sen händer nåt som gör att vi faller in i gamla vanor och mönster igen.  Då får vi bestämma om vi ska göra en omstart, om vi behöver modifiera eller om vi ska ha det som vi har det. Oavsett vilket behöver vi göra det här just nu. För även om vulkanutbrott kan sätta igång positiva förändringar är det väl inget jag längtar efter, direkt. Och det blir mycket trevligare när alla blir delaktiga.

Polygonal-volcano-erupting_23-2147521017

 

09 juni 2016

Njuter du av det du äter?

Alla människor har sin unika inställning och sitt alldeles egna förhållningssätt till mat och ätande.

En del ser maten som enbart som bränsle och näring, medan andra sätter njutningen i fokus och inte kan tänka sig att äta något som inte smakar gott.

De flesta ligger kanske någonstans mittemellan? Mat kan både vara bränsle och njutningskälla.

En del koncentrerar allt njutningsätande till helgen eller semestern. En del unnar sig något enbart för njutningens skull varje dag. En del njuter av all mat. Många tycker att hälsosam mat inte är njutbar.

Njuter du av att äta och är det speciella livsmedel eller maträtter som du njuter mer av än andra? Finns det situationer eller platser då du njuter mer av att äta?

Dela med dig av ditt förhållningssätt till mat och njutning i kommentarsfältet här nedanför.

 

 

 

Sök

Om Dietistbloggen

Dietistbloggen
Vi är fem legitimerade dietister som arbetar i Västerbotten. Tillsammans har vi erfarenhet och kunskap inom kost- och nutritionsbehandling för alla åldrar och de flesta områden, till exempel hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, ätstörning, övervikt och olika typer av funktionshinder. Gemensamt för oss alla är intresset att förebygga ohälsa genom goda matvanor. Vi kommer att skriva om mat och näring ur olika perspektiv, men det kommer säkert att smyga sig in en hel del annat på vår blogg också.