Dietistbloggen

26 juni 2016

Korn - gammalt sädeslag, med hälsosamma egenskaper

Jag ramlade över en krönika i DN av Karin Bojs. Läs gärna den.

Korn har en stark tradition här i Västerbotten, bland annat har det använts i tunnbröd. Jag önskar verkligen att vi  kunde trendifiera kornet så det blir hippt. Det kan odlas lokalt och så har det goda hälsoeffekter.

Korn innehåller rikligt med mineraler och kostfibrer, bland annat gelbildande fibrer i form av betaglukaner. Betaglukaner, som också finns i havre och råg, har en positiv effekt på blodsocker och blodfetter.

Själv är jag starkt beroende av ett svindyrt surdegsknäcke gjort på korn. Om de tar bort det ur sortimentet på vår livsmedelsbutik kommer jag att agera kraftfullt. I need it!

22 juni 2016

Hälsosamma matvanor - En klassfråga!!!!

http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/mat-och-naring/socioekonomins-betydelse-for-matvanor-och-halsa-i-sverige/

Det är dyrare att äta hälsosam mat, i alla fall om en räknar på kostnad per kalori. Personligen tror jag att det går att äta rätt bra och relativt billigt om man har tid att lägga ner på planering och tillagning av mat.

På lång sikt kostar dåliga matvanor mer i form av ökade kostnader för sjukvård. Bra matvanor, i enlighet med Nordiska näringsrekommendationerna, förebygger ohälsa.

Så här står det på DRFs hemsida:

"Enligt Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder 2011, har cirka 20 % av befolkningen betydande ohälsosamma matvanor. Risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom kan minska med mellan 30-50 % och upp till en tredjedel av alla cancerfall skulle kunna förebyggas med bra matvanor, fysisk aktivitet och normalvikt.

Ohälsosamma matvanor är den levnadsvana som bidrar mest till sjukdomsbördan i Sverige." IHME

 Bild från DRF.nu. Klicka på bilden så får du upp en större variant.

Så hur ska vi komma tillrätta med problemet? Ska vi införa sockerskatt? Subventionering av grönsaker, frukt och bär? Mer information till utsatta grupper? Mer hemkunskap i skolan? Anlita artister och kändisar som promotar Ny nordisk kost så det blir trendigt och coolt och alla följer efter? Sätta varningstexter på chipspåsarna?

Vilken väg ska vi gå?

För något behöver vi göra! Sjukvården kommer inte att ha resurser för att ta hand om alla människor som blir sjuka av dåliga matvanor om det fortsätter så här.

Cykelhjälmskampanjer och stegräknartävlingar är säkert bra, men vi måste förbättra matvanorna - inte för de högutbildade och välbeställda som redan är medvetna eller övermedvetna om sin hälsa, utan för alla andra.

Några tips, någon?

 

 

16 juni 2016

Matsedelsplanering

I helgen hade vi en rejäl middagskonflikt! Det hade bubblat under ytan en längre tid och nu blev det till slut ett rejält vulkanutbrott!

I vår familj är samtliga personer blodsockerkänsliga och lite matelaka, så om middagen dröjer kan otrevliga saker hända. Men utbrott och sammandrabbningar kan vara väldigt bra om man ser till att gräla "schysst" och söker en lösning på själva problemet.

Just det här utbrottet handlade om vår arbetsfördelning när det gäller planering, inköp och lagning av mat och det resulterade i att vi fick kraft att göra en, alldeles nödvändig, förändring.

En sak vi vet brukar funka för att förenkla och få med fler i jobbet är när vi avsätter en stund på helgen för planering av veckans matsedel. Med alla recept och inspirationskällor som finns på nätet går det snabbt. Den här gången har jag använt mig av Pinterest för att samla recept och då är det enkelt att dra över dem i en anslagstavla med veckans måltider. Den anslagstavlan kan övriga i familjen ta del av också.

För att matsedelsplanering ska funka tror jag att det är viktigt att inte sätta ribban för högt och bara planera in nya maträtter och komplicerade recept. Matsedeln ska vara möjligt att följa även i en stressig vardag.

Med en matsedel är det enklare att planera inköp. Och om råvaror finns hemma och hela familjen vet vad som ska lagas är det enkelt att börja med maten när man kommer hem från jobb eller skola. Att börja fundera på vad man ska ha till middag när man är trött och hungrig är ingen hit.

Men om man inte är sugen på det som är på matsedeln då? Det kanske är soligt och varmt grillväder och på matsedeln står det soppa? Jamen, då är det väl helt okej att vara spontan?!

Hur tror jag att det kommer att gå med vår matsedelsplanering på sikt, då? Ja, jag tror att vi kör på matsedel en period och det funkar bra och sen händer nåt som gör att vi faller in i gamla vanor och mönster igen.  Då får vi bestämma om vi ska göra en omstart, om vi behöver modifiera eller om vi ska ha det som vi har det. Oavsett vilket behöver vi göra det här just nu. För även om vulkanutbrott kan sätta igång positiva förändringar är det väl inget jag längtar efter, direkt. Och det blir mycket trevligare när alla blir delaktiga.

Polygonal-volcano-erupting_23-2147521017

 

09 juni 2016

Njuter du av det du äter?

Alla människor har sin unika inställning och sitt alldeles egna förhållningssätt till mat och ätande.

En del ser maten som enbart som bränsle och näring, medan andra sätter njutningen i fokus och inte kan tänka sig att äta något som inte smakar gott.

De flesta ligger kanske någonstans mittemellan? Mat kan både vara bränsle och njutningskälla.

En del koncentrerar allt njutningsätande till helgen eller semestern. En del unnar sig något enbart för njutningens skull varje dag. En del njuter av all mat. Många tycker att hälsosam mat inte är njutbar.

Njuter du av att äta och är det speciella livsmedel eller maträtter som du njuter mer av än andra? Finns det situationer eller platser då du njuter mer av att äta?

Dela med dig av ditt förhållningssätt till mat och njutning i kommentarsfältet här nedanför.

 

 

 

08 juni 2016

Hur slipper jag matförgiftning?

Idag på lunchrasten pratade vi om matförgiftning och hur länge maten kan stå framme på spisen innan den ställs in i kylskåp.

Hemma hos oss är vi lite småäckliga. Det händer ganska ofta att vi glömmer ta rätt på resterna och kastrullerna står framme från middagen ända till dess att vi ska gå och lägga oss. Då fyller vi på våra matlådor med resterna och stoppar in i kylskåp.

Peppar, peppar, men vi har aldrig drabbats av just matförgiftning. (Nu jinxar jag väl det här och blir sjuk redan imorgon). Men det är förstås inte bra att vara så slarvig som vi är hos familjen Karlsson!

Det är bra att stoppa in maten i kylskåp så snart som möjligt, sommaren är en särskilt kritisk period för bakterietillväxt. Det bästa sättet att kyla mat tycker jag är att ställa kastrullen eller formen  i vattenbad.

Här hittar du råd om hur du kan slippa matförgiftning.

 

 

03 juni 2016

Matens betydelse för åldrande och livslängd

Tommy Cederholm, professor och överläkare vid Uppsala universitet har tillsammans med professor Maj-Lis Hellenius, professor och överläkare vid Karolinska universitetetssjukhuset, skrivit en översiktsartikel om matens betydelse för åldrande och livslängd. Där tar de upp att Medelhavskosten och Okinawakosterna är kopplade till lång livslängd. Båda baseras på grönsaker, baljväxter, frukt, icke-tropiska vegetabiliska oljor, ljust kött, fisk och måttligt intag av vin eller risbrännvin samt kaffe och te. 

Läs översiktsartikeln här

Tommy svarar även på 5 frågor om kost, där han peppar andra läkare att våga lita på livsmedelsverkets rekommendationer. Heja Tommy!

 

01 juni 2016

Mjölkens dag!

Du har väll inte missat att det är mjölkens dag idag? Detta instiftades av FN för att fira denna goda och hälsosamma dryck som bidrar med hela 18 av 22 essentiella näringsämnen. Och inte för att tala om alla goda yoghurtar, ostar och kvargar som inte hade funnits om det inte vore för mjölken. Jag vill också skicka ut en tanke till alla tappra bönder som jobbar på året om för att hålla världens bästa standard för djurhållning och våra svenska landskap öppna! Så ta en funderare i mjölkdisken idag. Kika gärna in på <3-Mjölks hemsida för mer info om den svenska mjölken.


Glass-925858_960_720


13305263_1603729893272984_8840528704423450392_o

Här har ni en av mina föräldrars mjölkproducenter :)

31 maj 2016

Fimpa!!

Alla som någon gång slutat röka, eller försökt sluta, vet att det inte direkt är tvärenkelt. Ibland vill man kanske inte heller ta hjälp av någon, vill liksom inte ha kontrollögon på sig. Då kan en app vara en jättebra hjälp, även om man inte är en ungdom, som den här: Fimpaaa!

 

25 maj 2016

Kombucha!

Den nya hälsodrinken kombucha tar sig fram med stormsteg, och som mycket annat är detta en hälsoprodukt som fått en stor marknad i bland annat USA. Kombucha är en fermenterad dryck där en blandning av olika jästsvampar och syrabildande bakterier får gotta sig i en blandning av te och socker som sedan kan smaksättas. Den är lätt kolsyrad och innehåller en lite mängd alkohol. Beroende på var man läser om kombucha har det mer eller mindre fantastiska effekter på hälsan med ett högt innehåll av antioxidanter, dock är mycket av detta självupplevt och inte studerat. Det kan kanske kännas lite läskigt att dricka en dryck med massa olika svampar och bakterier, men The U.S Food & Drug administration har utfört diverse tester på drycken och den har fått grönt ljus! Som dietist har jag en yrkeslegitimation och ska utgå från vetenskapligt underbyggda råd. Så vad säger då egentligen forskningen om kombuchan?

Tyvärr är forskningsunderlaget mycket litet, men jag hittade en Review från 2014 där man sammanställt resultat från olika studier i en vetenskaplig artikel.

1 Detox: Kombucha kan ha en avgiftande effekt på vår kropp, dels genom att öka kroppens möjligheter till att utsöndra olika xenobiotika (kroppsfrämmande ämnen såsom läkemedel, miljögifter och droger), men även genom att minska upptaget.

2 Antioxidanter: Kombucha innehåller bland annat olika vitaminer och ämnen som kan ha en antioxidativ effekt på våra celler (cellerna skyddas), främst Vitamin E, C, beta-karoten, andra karotenoider och fenoler. Mycket av antioxidanterna kommer från teet som kombucha bryggs på, men man har sett att den antioxidativa effekten av kombucha är högre än te. Teorier finns om att detta höga antioxidantinnehåll ska kunna ha effekt på kroniska sjukdomar orsakade av oxidativ stress. Antioxidanterna tros även ha en god effekt på immunförsvaret.

3 Energihöjande: Detta förklarar man genom att jäsprocessen som sker i kombuchan frigör järn från teet och att det i sin tur kan öka blodets hb-värde och syresättande förmåga.

4 Nyttig för magen:
Kombuchan tros vara bra för matsmältningen och minska risken för magsår.

5 Övervikt: Regelbundet intag av kombucha har setts kunna minska risken för viktuppgång.

6 Typ 2-diabetes: Studier har visat att kombucha kan ha en blodsockersänkande effekt då kolhydrater, exempelvis stärkelse, bryts ner långsammare i tarmen.

Visst låter det fantastiskt det hära!? Men då kommer vi till nästa aspekt i det hela. Studierna som visat på ovanstående har i princip enbart utförts på möss och råttor samt på isolerade celler. Den enda effekten man hittils sett vid forskning på människor är förbättrade blodfetter. Så hur ska vi nu tolka det här? Kombucha är helt klart ett intressant livsmedel, dock finns det inte belägg för dessa effekter på människor. Mer forskning behövs alltså, och tills dess kan vi dricka vår kombucha mest för att det är gott, innehåller mycket antioxidanter och KANSKE har positiva effekter på hälsan i övrigt.


13262255_1134958879859018_1175674366_o

24 maj 2016

Nyttigt godis - hur hälsosamt är det egentligen?

Jag blev nyligen intervjuad av Aftonbladet där de ville veta mer om vad jag som dietist tycker om rawfoodgodis, eller såkallat "nyttigt godis". Mina kommentarer finns i en slimmad version på Aftonbladets hemsida, så jag tänkte att jag delar med mig av mina fullständiga svar här på bloggen.

1. Är det värt att välja rawfoodbollar istället för vanliga chokladbollar, en hälsobar istället för en Snickers? Vilka är i så fall fördelarna?

Energimässigt är det sällan några vinster, även rawfoodbollar och hälsobars innehåller mycket energi. Om man själv gör exempelvis rawfoodbollar kan man däremot själv styra innehållet. Om man baserar dessa på mandel, torkade dadlar och kakao slipper man allt raffinerat socker och får i sig nyttiga fetter. Nötter och torkad frukt bidrar med fibrer, vitaminer och mineraler gentemot vanliga chokladbollar. Då de dessutom ofta är veganska och glutenfria kan de passa bättre för allergiker. Många har lätt att köpa såkallade måltidsersättningsbars som godsak, men dessa innehåller ofta mycket socker och är inte så mycket bättre än vanligt godis.

2. Är allt nyttigt godis bättre än vanligt? Eller behöver man lusläsa innehållsförteckningen även på de nyttiga godsakerna? Vad ska man särskilt titta efter i så fall?

Som sagt, även ”nyttigt” godis innehåller mycket energi. Det är alltid bra att läsa innehållsförteckningen då tillverkare ibland utger sig för att vara nyttigare än de egentligen är. Välj godsaker som är baserade på enbart torkade frukter och nötter. Tillsatser av alternativa sockertyper såsom kokos- och björksocker innehåller precis som vanligt socker mycket kolhydrater och energi, och knappt någon näring alls.

3. Om man väljer att göra sitt eget hälsogodis, t ex rawfood- eller ketobollar, vad ska man undvika för ingredienser, vilka är optimala - och varför?

Välj nötter och mandel som alternativ till smör och torkade frukter/bär istället för socker. Den torkade frukten ger god smak, fibrer och vitaminer. Nötterna bidrar med hälsosamma fetter och ger mättnadskänsla. Undvik att ringla i stora mängder honung och alternativa sockertyper. Kokosoljan har också fått ett uppsving, men den innehåller till största del fett så välj i första hand nötter, gärna valnötter som innehåller mest omega-3. Våga smaksätta rawfoodbollar med skal från ekologiska citrusfrukter, kaffe, sesamfrön, lakritspulver eller varför inte lite chili?

4. Är allt socker dåligt, eller är t ex dadlar bättre än sirap att söta med? Varför då?

Dadlar är absolut ett bättre alternativ än sirap! Sirap ger bara energi, ingen näring. Naturligt förekommande sockerarter i frukter, grönsaker och spannmål är helt ok då livsmedlet i sig bidrar med så mycket mer än bara tomma kolhydrater. Allt socker i ströformat eller i flytande form är just bara socker, hur man än försöker vrida och vända på det med GI-värden och marginellt högre innehåll av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Ska man prata naturliga produkter så kommer ju även vanligt socker från naturen…

Här är ett av mina favoritrecept på rawfood brownies, prova!

Pexels-photo-57042-large

Sök

Om Dietistbloggen

Dietistbloggen
Vi är fem legitimerade dietister som arbetar i Västerbotten. Tillsammans har vi erfarenhet och kunskap inom kost- och nutritionsbehandling för alla åldrar och de flesta områden, till exempel hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, ätstörning, övervikt och olika typer av funktionshinder. Gemensamt för oss alla är intresset att förebygga ohälsa genom goda matvanor. Vi kommer att skriva om mat och näring ur olika perspektiv, men det kommer säkert att smyga sig in en hel del annat på vår blogg också.